Betoog

Europese grenzen moeten openblijven voor vluchtelingen

´Alleen in April kwamen al zo’n 1250 mensen om tijdens de boottocht.’ Met de Europese vluchtelingencrisis worden de honderdduizenden migranten bedoeld die de Middellandse zee oversteken richting Europa en de politieke reacties daarop. Omdat het aantal vluchtelingen op bleef lopen is Europa nu van mening dat de grenzen sluiten en vluchtelingen buiten houden de oplossing is voor het probleem. Volgens de Europese politici is er niet voldoende ruimte en geld om de vluchtelingen op te vangen. Ook zouden de vluchtelingen een gevaar zijn voor onze samenleving.

Migratie is een realiteit in onze wereld. Het is niet dat mensen de beslissing maken om te emigreren doordat de grenzen wel of niet open zijn. Het is een sociaal gegeven. Op dit moment speelt angst ook een grote rol bij de vluchtelingen. Door grenzen te sluiten wordt het moeilijk voor vluchtelingen om een land in te komen, maar ze worden ook tegengehouden om een land weer te verlaten. Alleen extra hekken en bewakers bij de grenzen neer zetten houdt de angstige vluchtelingen niet weg. Voor vele voelt het vluchten nu namelijk als een keuze tussen leven en dood.

De meest voor de hand liggende oplossing om mensensmokkelaars tegen te gaan is om de grenzen open te houden. Hierdoor kunnen in principe alle mensen zich legaal verplaatsen en hoeven de smokkelaars dus niet steeds gevaarlijker te werk te gaan met een lading mensen. Migranten kunnen nu met het vliegtuig komen in plaats van een bootje. Het aantal doden zal ontzettend afnemen.

Het ‘excuus’ dat Nederland bijvoorbeeld gebruikt om vluchtelingen op afstand te houden is dat er te weinig ruimte zou zijn om de mensen op te vangen. Zodra er een voorstel zou komen om de Olympische spelen in Nederland te houden zou alles mogelijk zijn. Tienduizenden, of zelfs honderdduizenden mensen zouden van harte welkom zijn en alles zou voor deze toeristen wijken, ruimtegebrek lijkt geen probleem te zijn. Zodra er een paar duizend vluchtelingen onze hulp goed zouden kunnen gebruiken maar deze in eerste instantie geen winst opbrengen staat het hele land op zijn kop en is er niks meer mogelijk.

Grenzen moeten open blijven voor vluchtelingen, omdat het hier over levende mensen gaat die de hulp van westerse landen goed kunnen gebruiken. Vrij verkeer is een grondrecht van de mensheid en grenzen sluiten heeft geen invloed op de angstige vluchtelingen.

Janneke Berkelmans